
 
 

3 October 2022 
Changes to Rule 10.2b(3) of the Rules of Golf 

 

Rule 10.2b(3) in the Rules of Golf currently reads as: 

(3) No Setting Down Object to Help in Taking Stance. A player must not take a stance for 
the stroke using any object that was set down by or for the player to help in lining up his or her feet 
or body, such as a club set down on the ground to show the line of play. 

The following Interpretation under this Rule adds further clarification: 

10.2b(3)/1 – Setting Clubhead on Ground Behind Ball to Help the Player Take a Stance is 
Allowed 

Rule 10.2b(3) does not allow a player to set down an object (such as an alignment rod or a golf 
club) to help the player take a stance. 

However, this prohibition does not prevent a player from setting his or her clubhead behind the ball, 
such as when a player stands behind the ball and places the clubhead perpendicular to the line of 
play and then walks around from behind the ball to take his or her stance. 

Since 2019, the second paragraph of this Interpretation has not been applied to the manner in which 
self-standing putters have been used (that is, when a player stands the putter up behind the ball, 
releases the putter and then moves behind the putter to determine if the club is aligned to the line of 
the putt). 

Please be advised Rule 10.2b(3) will change effective January 1, 2023. The revised Rule will read as 
follows: 
 

(3) No Setting Down Object to Help in Taking Stance or Swinging. A player must not set an 
object down to help with aiming or to help in taking a stance for the stroke to be made (such as a 
club set down on the ground to show where the player should aim or position their feet). 
 
“Set an object down” means that the object is in contact with the ground and the player is not 
touching the object. 

If the player breaches this Rule, they cannot avoid penalty by removing the object before the 
stroke is made. 

This Rule also applies to taking an action for a similar purpose, such as a player putting a mark in 
sand or dew to help with their swing. 

This Rule does not apply to a ball-marker when used to mark the spot of a ball or to the ball when 
it is placed on a spot. But a ball-marker that meets the definition of “alignment device” in the 
Equipment Rules is covered under Rule 4.3. 



Under the revised Rule, a player using a self-standing putter may continue to stand the putter up behind 
the ball, but the player must maintain continuous contact with the putter when determining the line of 
the putt or using the putter to help in taking their stance as explained in the following two Clarifications 
that will also go into effect on January 1, 2023. 

10.2b/1 – Use of Self-Standing Putter for Alignment Help is Not Allowed 

Provided a self-standing putter conforms to the Equipment Rules, it may be used to make a stroke 
(Rule 4.1a(1)). But the player (or their caddie) is not allowed to set such a putter down to get help 
in any way that would breach Rule 10.2b. 

For example, the player must not set the putter down in a standing position right behind or right next 
to the spot where the ball lies on the putting green to show the line of play or to help the player in 
taking their stance for the stroke in breach of Rule 10.2b(3). (New) 

10.2b(3)/1 – Setting Clubhead on Ground Behind Ball to Help the Player Take a Stance is 
Allowed 

Rule 10.2b(3) does not allow a player to set down an object (such as an alignment rod or a golf 
club) to help the player take a stance. 

However, this prohibition does not prevent a player from positioning their clubhead behind the ball, 
such as when a player stands behind the ball and places the clubhead perpendicular to the line of 
play and then, while still holding the club, walks around from behind the ball to take his or her stance. 

It’s important to note that this is a change to the Rules of Golf, not the Equipment Rules. There is no 
change to the conformance status of any self-standing putters previously submitted to the R&A or USGA 
for conformance evaluation. 

Should you have comments or questions regarding this Rules of Golf change, please contact Craig 
Winter, USGA Senior Director, Rules of Golf and Amateur Status at cwinter@usga.org or 908-326-
1971. 
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