
        
 

 

Guidance Information on the Functionality of Distance-Measuring 

Devices for 2016 

In conjunction with the changes to the Rules of Golf effective January 1, 2016, specifically the 

Local Rule permitting the use of distance-measuring devices under Rule 14-3, the USGA and The 

R&A are providing recommendations to assist manufacturers and developers of laser 

rangefinders, GPS devices, mobile GPS applications and other electronic distance-measuring 

devices (DMDs). 

Revised Rule for 2016 

Further to our Notice to Manufacturers dated May 12, 2015, the USGA and The R&A have 

revised Appendix IV, Section 5 to provide that, when a Local Rule permitting the use of DMDs is 

in effect, there is a breach of Rule 14-3 only if a player uses the device to access information 

that is prohibited by that Rule.  Therefore, effective from January 1, 2016, functions which were 

previously prohibited from residing on a DMD, may now reside there, provided that such 

functions are not accessed by the player during the stipulated round.  Such prohibited functions 

include, but are not limited to: 

• the gauging or measuring of slope;  

• the gauging or measuring of other conditions that might affect play (e.g., wind speed 

or direction); 

• the gauging or measuring of a player’s physical or mental state, such as heart rate; 

• recommendations that might assist the player in making a stroke or in his play (e.g., 

club selection, type of shot to be played, green reading or any other advice-related 

matter); or 

• calculating the effective distance between two points based on elevation changes or 

other conditions affecting shot distance. 

 

(continued on next page) 
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Interpretation of the New Rule 

Important points to note, concerning actual use of prohibited information versus functionality 

of the device (all assuming the Local Rule for DMDs is in effect):  

1. A player may use a device that contains prohibited functions (examples listed above) 

provided these specific functions are not accessed by the player during the stipulated 

round.  “Access” is interpreted to mean that the player has viewed or otherwise used 

the information generated by a prohibited function, or the player uses a device where 

such output is displayed.   

2. Questions will arise if permitted and prohibited functions are not effectively separated 

on the device. 

3. Such questions will put the player at risk of being considered in breach of the Rules.  

4. If, for example, information generated by a prohibited function is permanently or 

regularly on display to a player during normal interaction with a device during a 

stipulated round, the player has “used” that information. This would include devices 

which are both carried and worn (e.g., a multi-functional watch).    

5. If, however, a device contains two separate applications, one of which contains only 

permitted functions, the other certain prohibited functions, the player would only be in 

breach of the Local Rule if he accesses the latter application.  

6. Presence of an icon of a prohibited application or function within a menu screen would 

not normally be considered to be a breach of the Local Rule. 

7. The same principles, above, apply to audible information. 

Recommendations for Manufacturers 

The following recommendations are made to assist manufacturers and developers to reduce 

the risk that a player will be in breach of the Rules when using any DMD device or application.  

The list is not comprehensive and other solutions may be considered acceptable upon 

evaluation. 

1. Practice Mode vs. Play Mode 

It is highly recommended that manufacturers of DMDs incorporating prohibited 

functionality also incorporate play and practice mode settings into their designs.  In the 

“play mode”, any functions that, if accessed, would result in the player breaching Rule 

14-3 are disabled.  In the “practice mode”, such functions may be accessed.  It is also 

recommended that there is a visible display or physical indication that clearly signifies 

which mode the device is in (e.g., an icon, color-code, etc.).  This would assist in 

ensuring that the player does not inadvertently access a function that would result in 

penalty. 
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2. On/Off Mode for Specific Features 

A secondary recommendation/option is that manufacturers of DMDs ensure that any 

functions that, if accessed by the player, would result in the player breaching Rule 14-3 

are capable of being turned off/disabled.  As previously noted, if prohibited information 

generated by such a function is accessed by the player, the player would be in breach of 

Rule 14-3. 

3. Require the Player to Toggle to the Prohibited Function 

A third recommendation/option is that manufacturers of DMDs limit player access to 

the output generated by any functions that, if accessed by the player, would result in 

the player breaching Rule 14-3.  In this case, the manufacturer could require that the 

player must take a specific action in order to view information generated by such 

functions (e.g., by using a toggle or pressing a button to deliberately display information 

that would, if accessed, cause the player to breach Rule 14-3). Taking such a specific 

action would cause the player to be in breach of the Local Rule. 

4. Provide Appropriate Warnings to Players 

In all cases, we highly recommend that manufacturers of DMDs incorporating 

functionality that, if accessed by the player, would result in the player breaching Rule 

14-3, include appropriate warnings regarding the risk of penalty, either on the device or 

in the application, and/or in the instruction material provided with the device or 

application.  Any such warnings should be specific to the operation of the device or 

application. 

Future Submissions 

Device manufacturers and app developers are encouraged to submit the details of their 

new product concepts to the USGA or The R&A as early as possible in the development 

cycle so that the product can be reviewed against the Rules of Golf and the above 

recommendations. Please be advised that, for such products, there are a variety of 

methods available for review (e.g., screen shots, a PowerPoint presentation, a test 

environment for an app, etc.).  In order for us to provide any meaningful feedback on 

any device or application, full details of the functionality must be shared, in addition to a 

physical sample or an active app test environment. 

Should you have any questions regarding the above, please e-mail Carter Rich, Director, 

Equipment Rules and Conformance, at jcrich@usga.org.  
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